
Tavaszi gyepszellőztetés
Meglévő állományunk esetében igen fontos lépés a gyepszellőztetés elvégzése, hiszen ezzel az egész éves fejlettségére kedvező hatást gyakorolhatunk.
Mire érdemes odafigyelnünk még mielőtt belekezdünk a műveletbe?
Véleményem szerint arra, hogy meghatározzuk, elsősorban milyen célt szeretnénk elérni a folyamattal:
- Meglévő pázsitunk megújítása, az elhalt növényi részek eltávolításával, hiszen ennek következtében a talaj vízátjárhatósága visszaáll a optimális helyzetébe, a pázsit dúsulni, felüdülni tud.
- A tavasz beköszöntével illetve a fű növekedésével érzékelhető válik számunkra, hogy az állomány egyes részei hiányosak, kiritkultak, így célunk a szellőztetéssel az, hogy előkészítsük a területet a felülvetéshez.
- Avagy ellenkezőleg, a terület igencsak besűrűsödött, így célunk a szellőztetéssel a ritkítás.
- Ne ijedjen meg senki, ha azt érzékeli, hogy itt-ott sárgás foltok jelennek meg tavasz elején, a gyenge tél, és a hirtelen beköszöntő jó idő mind-mind hozzájárulhatnak ehhez. Ez jelenthet akár gombás megfertőződést, akár tápanyaghiányt is. A gyepszellőztetéssel mindezek minél gyorsabb helyreállítását is megcélozhatjuk.

Mikor ideális elvégeznünk?
- A gyepszellőztetés elvégzésére nem sok időnk van, mindösszesen pár hét az, ami rendelkezésünkre áll. Amennyiben nevesíthetjük, március közepétől-április közepéig adottak a körülmények mindehhez.
- Hogy mi ennek az oka? Sem hidegben, sem forróságban nem tud a megszabdalt fű gyorsan regenerálódni.
- A legfontosabb külső körülmény a hőmérséklet alakulása, a legideálisabb az, ha a nappali hőmérséklet tartósan 15-20 C között alakul, és az éjszakai hőmérséklet 10 C alá nem csökken.
- Amennyiben
célunk a megújítás volt illetve a ritkítás, abban az esetben már márciusban megtörténhet a
szellőztetés, a felülvetéssel járó, illetve az állomány kezelésével járó
szellőztetést csúsztassuk áprilisra,
akkorra amikor már biztosan adottak a hőmérsékleti körülmények. Ennek az az
oka, hogy a magvak hideg talajban nehezebben indulnak csírába. Sőt 2-3 hétre is szükség van ahhoz, hogy egy Fűmagkeverék minden
komponense kikelhessen.