Öntözés Lelke a szép pázsitnak

 Öntözés Lelke a szép pázsitnak

A legjobb tanács hogyan is öntözzük frissen vetett pázsitunkat? Egyszerűnek hangzik, azonban igen bonyolult tud lenni, hiszen.:

- Nem megfelelő mennyiségű öntözéssel a fejlődő csíra elhal,
- Túl sok öntözés hatására a kívánt eredmény nagy mértékben csökken, valamint a csíra elrohadhat, tehát tanácsunk az, hogy

--> Állandó nedves, nyirkos körülmények között tartsuk a talaj felső 5 cm-s rétegét!

Ez bizony igen összetett kérés, hiszen minden egyes telepítés fejlődése igen sokoldalú, és rengeteg külső tényező hatással lehet rá.
Szeretnénk azonban néhány alapot lefektetni arról, hogy milyen problémákkal szembesülhetünk:
1.  Alap tévhit I.: Füvesítés? Csak meg kell öntözni éppen, ahogy sikerül, vagy éppen amikor idő van rá! Alap tévhit II.: Jól meg kell öntözni - amíg már szinte egy tó alakul ki kertünkben-!? Vegyük saját igényünket alapul, első esetben szomjan halnánk, másik esetben megfulladnánk! 
 
2. Helytelen öntözésből eredő problémák:
 
- a magok összemosódhatnak, melynek az lesz az eredménye, hogy foltossá válik az egész terület
- a magok odaragadhatnak sáros cipőtalpunkra, miközben az öntözőt ide-oda hordozzuk
a nedves talaj megsüllyedhet lábunk alatt, ezáltal lábnyomaink később is láthatóak lesznek, valamint az eredetileg egyenletes talajfelszín megbomlik
 
3. Gondoljuk át, miként tudunk öntözni - öntözőrendszerrel, avagy kézi permetszerű megoldással - ez alapján elérhető az egyensúly a mennyiség és a gyakoriság között, amely illeszkedik a talaj vízellátottságához és az időjáráshoz is egyaránt.
 
4. Minden egyes mag megkíván egy bizonyos nedvességet és hőmérsékletet ahhoz, hogy csírázni kezdhessen. Amennyiben ezek a kondíciók valamilyen okból megváltoznak, a csíra legyengül, vagy akár el is halhat.
 
Ha a csíra kiszárad --> elhal. Feladatunk az, hogy a fejlődési időszak alatt állandó nedves közegben tartsuk azt. Nem szükséges, hogy ragacsos-sáros legyen a felszín, avagy vízben ússzon, nedves legyen! :)

Az öntözéshez való pozitív hozzállásunk ne csak az első pár alkalomnál legyen meg, hanem őrizzük azt meg! Ne feledjük, hogy az egyes fűmag összetevők típustól függően akár 5 - 30 nap alatt csíráznak ki. Mivel többkomponensű termékekről beszélünk, az egyes összetevők különböző fejlődési idejűek, így az egyik akár már 7 nap alatt is kikelhet, míg a másik 21 napra. Mindez kedvező körülmények között értendő! Legyünk türelemmel!

- Számolni kell azzal, hogy nem minden mag csírázik ki egy időben. Habár törekszünk arra, hogy egyenletesen vessük el a keveréket, így is előfordulhat, hogy különböző mélységbe kerülnek, ezáltal eltérően fejlődnek. 

- Miután felszínre kerül a kikelt füvünk, nem jelenti azt, hogy már egy teljesen stabil növényről beszélünk, hiszen a gyökérzet még ezt követően erősödik és fejlődik a talajban. Ehhez továbbra is szükség van a megfelelő vízellátottságra!

Miután a füvesített terület megerősödött, továbbra se engedjük annak kiszáradását.
 
5. Ne hasonlítsuk soha össze a már meglévő pázsitunk öntözését egy újonnan telepített pázsit vízigényével. Lehetséges, hogy meglévő területet ritkábban öntözünk, azonban ezt el kell felejtenünk új telepítésnél. Időjárástól, talajadottságtól függően, naponta kétszer permetszerűen öntözve tartsuk állandó nedvesen a magokat.
 
A mi kezünkben a pázsit fejlődése, a kezdeti időszakkal meghatározzuk sorsát gyepünknek! Ne feledjük, hogy az öntözés az alapja szép-zöld pázsitunknak, ha nem megfelelő mindez, előfordulhat az is, hogy az egész műveletet kezdhetjük az elölről.